Internationell handel

Home / Internationell handel

Internationell handel

Varje år arrangerar Handelskammaren flera intressanta utbildningar inom internationell handel. Det är mycket att tänka på för entreprenörer och företagare som tänkt att satsa internationellt. Utbildning inom internationell handel berör bland annat hur man utformar korrekta exportdokument, hur man tulldeklarerar vid import och hur man gör för att utforma internationellt gångbara leveransvillkor.

Utbildning inom import och export

Information om import är en typ av utbildning som riktar sig till personer på ett företag som sysslar med inköp från utlandet. Vad utbildningen berör är till exempel tullfrågor. Det krävs goda kunskaper för att korrekt tulldeklarera och för att korrekt beräkna värden och avgifter vid import. Dels finns en generell utbildning som riktar sig till personer utan några särskilda förkunskaper och dels finns en fördjupningskurs för den som behöver ytterligare kunskap.

Export kräver precis som import en hel del dokumentation. Det finns en utbildning med namn ”Praktisk hantering av exportdokument” som är en grundkurs för att lära personal att hantera bland annat elektronisk tulldeklaration. För att klara av export krävs också kunskap om hur man gör olika intyg som till exempel intyg om ursprungsland. Det är viktigt att känna till nödvändiga blanketter och hur dessa fylls i på ett korrekt sätt.

utbildningRegelbundet anordnas det utbildningar om leveransvillkor. Det beror på att leveransvillkoren är av särskild betydelse inom internationell handel. Både säljaren och köparen kan ha olika skyldigheter och ansvar. Ett företag måste utforma sina leveransvillkor på ett korrekt sätt, annars riskerar de att drabbas av olika typer av problem om de ägnar sig åt internationell handel.

Förutom allt detta finns det företagsspecifik och branschspecifik utbildning gällande internationell handel. All utbildning är inte gratis, men ofta är det prisvärt för ett företag som tänkt verka internationellt att säkerställa att personalen har tillräcklig kompetens innan de kommer igång med sin verksamhet. Ett annat tips är att vara med i ett nätverk för företagande eller entreprenörskap. Ofta går det att få rådgivning och annat stöd i frågor gällande internationell handel.